Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Δήλωση ΚωνσταΝτίνου Διαμάντου

"Ο κύβος ερρίφθη".
Αλλάζουμε, Ανατρέπουμε, Δημιουργούμε το διαφορετικό, Ελπίζουμε».


Καταθέτω επίσημα σήμερα, προς ολόκληρη την τοπική κοινωνία, το ενδιαφέρον μου για την Δημαρχία του νέου Δήμου Λαρισαίων.

Προχωράω στην ενέργεια αυτή με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, με απόλυτη αντίληψη των δυσκολιών που διανύει η χώρα και οι πολίτες αλλά, και με βαθιά την πεποίθηση ότι, μπορώ να φέρω σε πέρας μία δύσκολη αποστολή που θα ξεκινήσει την επόμενη μέρα των εκλογών του Νοεμβρίου, και οι συμπολίτες θα με έχουν εμπιστευθεί στην θέση του «πρώτου μεταξύ ίσων των πολιτών», στη θέση του Δημάρχου Λαρισαίων.
Με την γνώση, την εμπειρία και τις αρχές που πορεύθηκα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά κυρίως, με τη συνέργια όλων των Επιστημονικών και Παραγωγικών φορέων της Λάρισας και όλων των πολιτών.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά την μεταπολίτευση, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπάθησε και έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο απέναντι στην Κεντρική εξουσία, η πρόκληση για το μέλλον είναι μεγάλη. Η Αυτοδιοίκηση, είτε μέσα από την αλλαγή του Διοικητικού χάρτη της χώρας, είτε, κυρίως, μέσα από την διαρκώς και αυξανόμενη αμφισβήτηση και αντίδραση των πολιτών απέναντι στην Κεντρική εξουσία και το πολιτικό σύστημα, καλείται να είναι «πρωταγωνιστής πρωτοβουλιών και θετικών εξελίξεων» για την τοπική κοινωνία. Δίνοντας σαφές μήνυμα ελπίδας και προοπτικής και κυρίως, διασφαλίζοντας την διάχυση των ωφελειών σε όλους τους πολίτες. Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, δημόσιας λειτουργίας χωρίς την εμπλοκή ή την αντίστιξη με την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Αποτελεί κοινή πεποίθηση πλέον ότι, κλείνει ένας «σημαντικός κύκλος» για την τοπική Αυτοδιοίκηση και, λόγω των περιστάσεων αλλά, και εκ των απαιτήσεων των πολιτών, ανοίγει ο κύκλος της «Νέας Εποχής» για τη Λάρισα.
Στέκομαι με σεβασμό απέναντι σε όλους τους Δημάρχους και τους αυτοδιοικητικούς που συνεισέφεραν σε όποιο βαθμό, στο όραμα μετά την Μεταπολίτευση αλλά, και στην επιτέλεση ενός σημαντικού θετικού έργου, που με την ολοκλήρωση και της 12ετούς θητείας του νυν Δημάρχου κλείνει με θετικό ισοζύγιο ο κύκλος αυτός.
Στέκομαι όμως, με ανοικτές όλες μου τις αισθήσεις, στην αγωνία και την αβεβαιότητα που εκφράζουν οι συμπολίτες για το αύριο.
Στέκομαι με την ίδια αγωνία απέναντι στις επόμενες γενιές, στις γενιές των παιδιών μας.
Εμφορούμαι από την ίδια επιθυμία : να συνδιαμορφώσουμε για τη Λάρισα και την τοπική κοινωνία το «νέο όραμα» οριοθετώντας με σαφήνεια τις συντεταγμένες της πορείας μας προς τη «Νέα Εποχή».

Απευθύνομαι σε όλους τους συμπολίτες, να συνταχθούν και να στηρίξουν μία Αδέσμευτη Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία.
Να συμμετέχουν στην μεγάλη και δύσκολη αυτή πρόκληση.
Δεν περισσεύει κανείς στην κρίσιμη αυτή μάχη για το μέλλον. Ενεργός ρόλος στη «Νέα Εποχή» υπάρχει για όλους όσους θέλουν να συνεχίσουν μία προσπάθεια, να επανέλθουν ή, να αρχίσουν τώρα.
Η τοπική κοινωνία έδωσε μέχρι σήμερα με ποικίλους τρόπους το μήνυμα της ανανέωσης και της ανάγκης για μία νέα πορεία προς το μέλλον.

Οι πολιτικοί σχηματισμοί, κρίσιμοι κρίκοι στην αλυσίδα της Δημοκρατίας, οφείλουν να αφουγκρασθούν την τοπική κοινωνία και να μην αποτελέσουν «αδύναμους κρίκους» σε μία περίοδο που αισθάνονται ιδιαίτερα, την απαξία των πολιτών.
Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων απαιτεί μια φρέσκια ματιά. Οι παλαιές συνταγές μπαγιάτεψαν. Και δεν οδηγούν πουθενά. Και στην κατεύθυνση αυτή, μέσα από καθαρές πολιτικές διαδικασίες που να εμφορούνται από την δυναμική της κοινωνίας, οφείλουν να κάνουν τις επιλογές τους, για την απόφασή τους να στηρίξουν, αν στηρίξουν, εκείνους τους ανθρώπους που εμπιστεύεται και προκρίνει η τοπική κοινωνία. Κάνοντας, αν χρειασθεί, και υπέρβαση των εσωτερικών τους «ισορροπιών», ακόμα και των ορίων τους.

Το όνειρο μου δεν μπορεί να είναι διαφορετικό από το δικό σας όνειρο, διότι, ζω, κινούμαι και αναπνέω ανάμεσά σας, ενεργός πολίτης, ως οικογενειάρχης, επαγγελματίας και ενασχολούμενος με τα κοινά, 46 χρόνια στην πόλη αυτή.
Η δήλωσή μου αυτή, είναι ένα προσκλητήριο από το μέλλον, ώστε μαζί, το δικαίωμα μας στο όνειρο να το μετατρέψουμε σε πράξη ευθύνης το Νοέμβριο.
Είναι μία σύγκλιση ενότητας όχι απλά ενός χώρου αλλά, κάνοντας υπέρβαση μικροπολιτικών και μικροπροσωπικών αγκυλώσεων, μία ένωση δυνάμεων όλων των συμπολιτών.

Για μία Λάρισα της «Νέας Εποχής»
«Πόλη Αυτάρκη, Πόλη Πράσινη, Πόλη Ανθρώπινη, Πόλη αξιοβίωτη, κιβωτό των προσδοκιών μας»




ΚωνσταΝτίνος Διαμάντος