Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΑΟΥ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΕΡΙΦ.ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡ. & ΔΥΤ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΚωνσταΝτίνου Διαμάντου, Προέδρου ΤΕΕ Κεντρ. & Δυτ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΑΟΥ

Η απώλεια του Φιλόλαου, του καταξιωμένου συμπολίτη μας αλλά, και αναγνωρισμένου διεθνούς πολίτη, μας γεμίζει όλους με περισσή στενοχώρια και θλίψη.

Ο κορυφαίος Λαρισαίος γλύπτης, αποτελεί, εδώ και πολλά χρό-νια, μία ειδική Σχολή Τέχνης και τεχνοτροπίας, καλλιτεχνικής έκ-φρασης και δημιουργίας. αναγνωρισμένη στο Παγκόσμιο Πολιτιστι-κό διαχρονικό γίγνεσθαι.

Κατατάσσεται, δικαιωματικά, στο πάνθεον της συνδυαστικής δημιουργικής έμπνευσης και του φιλοσοφικού διαλογισμού. Αφού, η σημαντική και ανεγνωρισμένη παρακαταθήκη του αφορά, κυρίαρχα, τις παρεμβάσεις του σε ελεύθερους δημόσιους χώρους σε συνεργασία πάντα, με κορυφαίους Αρχιτέκτονες.

Ως Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, και ιδίως ως Περιφερειακό τμήμα Κεντρ. & Δυτ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, μπορούμε να αισθανόμαστε υπε-ρήφανοι για την τιμή που μας έκανε να παρευρεθεί στις 16/1/09 στη Λάρισα, στην ετήσια πανηγυρική εκδήλωση που διοργανώσαμε προς τιμήν του, μαζί με την Γαλλική Πρεσβεία. Πρέπει εδώ να σημειώσω, την σημαντική συμβολή της Λαρισαίας διευθύντριας του Γαλλικού Ινστιτούτου, κας Χρύσας Βουλγαράκη αλλά, και του συγγραφέα- δημοσιογράφου κου Χρ. Μπεχλιβάνου που επιμελήθηκε την ειδική για τον Φιλόλαο έκδοσή μας, στο να βρεθεί ο μεγάλος δημιουργός στην Λάρισά του, σχεδόν 20 χρόνια μετά, χωρίς άλλη παρουσία και τιμή από το Δήμο του, μετά την μεγάλη του παρακαταθήκη στις αρχές του 1990, με το φτερό αεροπλάνου, το σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης στο Αλκαζάρ. Και αισθανόμαστε ιδιαίτερη υπερηφάνεια και συγκίνηση γι’ αυτό.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στη σύζυγο και στα 2 παιδιά του, αλλά, και στην γνωστή στη Λάρισα ευρύτερη και καταξιωμένη οικογένειά του.

Το έργο του αποτελεί μία παγκόσμια παρακαταθήκη, αλλά, και ο ίδιος, μία σημαντική προσωπικότητα της αναγνωρίσιμης ταυτότητας της Λάρισας στο Παγκόσμιο γίγνεσθαι.

(αριστερά) με το ΦΙΛΟΛΑΟ στο Παρίσι, στο σπίτι του,22-12-09, μπροστά, Χρύσα Βουλγαράκη( εκπρ. Γαλλικής Πρεσβείας, ΚωνσταΝτίνος Διαμάντος(Πρόεδρος ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας), Χρ. Μπεχλιβάνος(Συγγραφέας ειδ. έκδοσης για το ΦΙΛΟΛΑΟ από το ΤΕΕ ΚΔΘ)
πίσω, Κ. Ιακωβάκης, Κ. Τσαλαπόρτας- η σύζυγος του ΦΙΛΟ- Αγγ. Βενέτη (μέλη ΔΕ ΤΕΕ ΚΔΘ) 

(δεξιά) με το ΦΙΛΟΛΑΟ στη Λάρισα, πεζόδρομος Παπαναστασίου, 16-1-09