ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Τ.Ε.Ε. Κεντρ. & Δυτ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΚωνσταΝτίνου Διαμάντου
Στο «Πρόγραμμα Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων για την Πραγματική Οικονομία» που η Υπουργός ΠΕΚΑ ανακοίνωσε με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2015, και με συνολικό ποσό 44 δις, αναδεικνύεται πλέον με τον πιο σαφή και αυταπόδεικτο τρόπο η Πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για τη Θεσσαλία και την Αναπτυξιακή της προοπτική μέσα από την Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Παραγωγική της πλευρά.
Είχε προηγηθεί πριν λίγους μήνες η συνεδρίαση της επιτροπής υδάτων της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στη Λάρισα, υπό τον Πρόεδρο κο Καρτάλη, όπου, εκλήθησαν να «εισηγηθούν» φυσικά πρόσωπα γνωστοί πολέμιοι του έργου και όχι Επιστημονικοί φορείς (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ), οι οποίοι παρέστησαν χωρίς πρόσκληση από την Επιτροπή της Βουλής. Είναι η ίδια Επιτροπή υπό τον κο Καρτάλη που «ανησυχεί» και έβγαλε πόρισμα για τον Πηνειό πριν λίγες μέρες!
Η «εξαφάνιση» του Αχελώου έχει δύο διαστάσεις:
Πρώτον, δίνει ακόμη μία φορά – η πρώτη δόθηκε με την αρνητική νομική παράσταση της Κυβέρνησης στο ΣτΕ- τον προσανατολισμό της Κυβέρνησης για «ακύρωση» του έργου προς κάθε κατεύθυνση, και μάλιστα, σε μία χρονική στιγμή που απαιτείται τεκμηρίωση και ενίσχυση της θέσης υπέρ του έργου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ουσιαστικά, προοιωνίζει και τα αποτελέσματα των Σχεδίων Διαχείρισης ως αρνητικά για το έργο.
Δεύτερον, δεν δικαιολογεί το πρόγραμμα αυτό τον τίτλο του αφού, στην πραγματική οικονομία το έργο μεταφοράς τμήματος του περισσεύματος των νερών του Αχελώου ΕΝΙΣΧΥΕΙ πολλαπλά την πραγματική οικονομία της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Ελλάδος αλλά, και της χώρας. Αρκεί κανείς να σκεφθεί τα εκατοντάδες Μεγαβάτ που είναι ανενεργά στη Μεσοχώρα αλλά και στη Συκιά, την ίδια στιγμή που «χρυσοπληρώνουμε» το ρεύμα στα Σκόπια και τη Βουλγαρία.
Αποτελεί όμως και κοροϊδία, από τη μία η Κυβέρνηση να επιζητά την «βέλτιστη διαχείριση» των νερών μας και ταυτόχρονα, να ακυρώνει μελέτες ώριμες και έργα έτοιμα για δημοπράτηση υδρονομικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλίας.
Βέβαια, πρέπει να τονισθεί ότι, η χρηματοδότηση άλλων υδρονομικών έργων της Θεσσαλίας ( Κάρλα, Μαυρομάτι) είναι θετική αλλά, όταν το έργο του Αχελώου που αποτελεί το έργο «κεφαλή» ακυρωθεί, όλο το σύστημα των έργων «Αχελώος- Γυρτώνη- Πηνειός-Κάρλα» μάλλον θα ακυρωθεί στην πράξη.
Πρέπει να συζητούμε πλέον για την ολοκλήρωση του υπολοίπου 20% των έργων, για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού αξιοποίησης των έργων αυτών ( δίκτυα) και για την βέλτιστη διαχείριση τους μέσα από φορέα διαχείρισης.
Κάθε τι άλλο, προσκρούει στην Επιστημονική τεκμηρίωση, στην Πολιτική της Δημόσιας Ωφέλειας αλλά, και στην κοινή λογική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου