Κυριακή 19 Απριλίου 2009

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ- ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΣΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ

“Υπογειοποιούνται 1,2 χιλιόμετρα

Θα αποφεύγονται διασταυρώσεις πεζών και οχημάτων
Την υπογειοποίηση 1,2 χλμ., από την οδό Σεπολίων ως την οδό Σιώκου, 620 μέτρων, από την οδό Ορφέως ως και την Ιερά οδό, αλλά και την καταβύθιση μεγάλου τμήματος του υπόλοιπου δικτύου επίγειων γραμμών που διχοτομεί σήμερα την Αθήνα, προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και στον ΟΣΕ. Σύμφωνα με το μνημόνιο, όπως ανακοινώθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, αποφεύγεται η διασταύρωση πεζών, οχημάτων και τρένων στο σύνολο της γραμμής, με υπόγειες και υπέργειες διαβάσεις, ενώ αποδίδονται διαμορφωμένοι χώροι πρασίνου και αναψυχής επί των υπογειοποιημένων τμημάτων της γραμμής. Παράλληλα, ο ΟΣΕ παραχωρεί 20.000 τ.μ.- ιδιοκτησίας του- σε κοινή χρήση, προς όφελος των κατοίκων στις γειτονιές της πόλης. Η υλοποίηση του μνημονίου συνεπάγεται παράλληλα την αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου Τσίλερ, από κοινού από τον Δήμο Αθηναίων και τον ΟΣΕ, ως χώρου πολιτισμού και αναψυχής.”


ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΙΝΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ Τ.Ε.Ε. Κεντρ. & Δυτ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΟΣΕ αποτελεί την ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ των όσων υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε σχετικά με την παρουσία του ΟΣΕ ( σιδηρο-δρομικών γραμμών και άλλων υποδομών) στην Λάρισα.

Προφανώς για την Αθήνα δεν ισχύουν τα όποια «προσκόμματα» περί «απαγορευτικού κόστους» , περί «περαιωμένου έργου ηλεκτροδότησης» και άλλων τινών που παρουσιάσθηκαν για την πόλη μας, τόσο από τον ΟΣΕ όσο και από τον Δήμο Λαρισαίων.

Προφανώς μόνο για τη Αθήνα ισχύουν τα οφέλη απόδοσης χώρων των γραμμών και η διαμόρφωσή τους σε χώρους πρασίνου και αναψυχής.

Προφανώς μόνο για την Αθήνα ο ΟΣΕ παραχωρεί στρέμματα ιδιοκτησίας του για κοινή χρήση των γειτονιών.

Προφανώς μόνο ο Δήμος Αθηναίων μπορεί και πέτυχε αυτό που η Λάρισα χρόνια θεσμοθέτησε στο ΓΠΣ και χρόνια ζητά.

Αλλά, προφανώς, η Λάρισα δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος συνομιλητής με διεκδικητικότητα διότι, η ίδια με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ανατρέπει την διεκδίκησή της συμφωνώντας ( κατά πλειοψηφία) σε ένα μπαράζ «υπογειοποιήσεων των δρόμων».

Προφανώς, η Λάρισα δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος συνομιλητής με διεκδικητικότητα διότι, στο υπό έγκριση ΓΠΣ από τη μία αποδέχεται την υπογειοποίηση ( ή εναλλακτικά την μερική υπογειοποίηση με παραλλαγή του υπόλοιπου τμήματος έξω από την πόλη) και από την άλλη, αποδέχεται μοιρολατρικά ότι είναι «ανέφικτο»!

Εμείς επιμένουμε ότι,

στη Λάρισα των Μεσογειακών Αγώνων,
στη Λάρισα που αποτελεί τον πρώτο Περιφερειακό Δυναμικό Πόλο Ανάπτυξης για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας,

οφείλουν η Πολιτεία και ο ΟΣΕ να αποδώσουν την βέλτιστη λειτουργική και Περιβαλλοντική παρουσία των γραμμών και των άλλων υποδομών του ΟΣΕ μέσα στην πόλη μας.

Η Λάρισα, οι Λαρισαίοι και οι γειτονιές της αξίζουν, τουλάχιστον, όσα και η Αθήνα και οι Αθηναίοι.


ΑΛΛΑ, ΚΑΙ Η ΠΑΤΡΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΓΕΙΩΣΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟ!!!


Συνάντηση Λιάπη - Φούρα
Εντός του 2008 αρχίζει η υπογειοποίηση τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής της Πάτρας

15/03/07 19:18

Πάτρα
Μέσα στο 2008 αρχίζει η υπογειοποίηση τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμή της Πάτρας, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Μ.Λιάπης μετά τη συνάντηση με το δήμαρχο Ανδρέα Φούρα στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Ανακοινώσεις και για τη σιδηροδρομική σύνδεση με Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ευζώνους, καθώς και το πατρινό τραμ.

Ο κ. Λιάπης επισκέφθηκε την Πέμπτη την Πάτρα και ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η υπογειοποίηση πέντε χιλιομέτρων της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα. Όπως ανέφερε «ήδη έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες και το έργο αναμένεται να αρχίσει μέσα στο επόμενο έτος».

Ακόμη, δήλωσε ότι το τρένο σε λίγα χρόνια θα ενώσει την Πάτρα με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τους Ευζώνους με διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή υψηλών ταχυτήτων και τόνισε ότι «θα είναι ένα σιδηροδρομικό δίκτυο εφάμιλλο των ευρωπαϊκών».

Αναφορικά με τη δημιουργία γραμμής τραμ στην Πάτρα, ο κ. Λιάπης είπε ότι έχει δοθεί η εντολή για χρηματοδότηση της μελέτης με 1.000.000 ευρώ, ενώ πρότεινε προς τους φορείς να υλοποιηθεί το έργο μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αφού όπως δήλωσε «δεν έχουμε τη δυνατότητα να το εντάξουμε στο Δ' ΚΠΣ, γιατί προηγούνται άλλα έργα υποδομών για το σιδηρόδρομο».
Στην συνέχεια, ο υπουργός Μεταφορών επιθεώρησε τα σιδηροδρομικά έργα που γίνονται στον Πλάτανο Αχαΐας και ειδικά στη σήραγγα Πλατάνου για διπλή γραμμή, μήκους 2.292 μέτρων, τη γέφυρα του ποταμού Λαδοποτάμου, μήκους 109 μ. και τη σήραγγα Τράπεζας για διπλή γραμμή, μήκους 2.748 μέτρων. Ο κ. Λιάπης επεσήμανε ότι τα έργα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, εντός των χρονοδιαγραμμάτων και θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2010.

, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΤΑΘΕΡΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΩΣ Τ.Ε.Ε. Κ-Δ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ

Η θέση αυτή εκφράσθηκε από το Τ.Ε.Ε. Κ-Δ Θεσσαλίας με τον εκπρόσωπό του Αντιπρόεδρο κο Ντίνο Διαμάντο ( και υιοθετήθηκε) από την σύσκεψη των φορέων της πόλης που έγινε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Λαρισαίων κου Κ. Τζανακούλη, το 2001.



"ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΔΥΤ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Καλλιθέας 7 -Λάρισα
τηλ. 535 615/257 866

Λάρισα 21 Μαρτίου 2001

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Θέμα: Υπογείωση ή όχι οδού Εχεκρατίδα

Τον τελευταίο καιρό γίνεται δημόσια συζήτηση για την υπογείωση ή όχι της οδού Εχεκρατίδα στη συνοικία Νεράιδα της Λάρισας, για δημιουργία υπόγειας διάβασης σε σχέση με τις σιδηροδρομικές γραμμές. Επί του θέματος αυτού η ΔΕ του ΤΕΕ θεωρεί σκόπιμο να τονίσει τα εξής:

1. Σύμφωνα με την αρ. 63819/2836 (ΦΕΚ 1042/31-10-86) απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ που αφορά στην έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Λάρισας, αναφέρεται ως βασικός στόχος για την Πολεοδομική Ανάπτυξη της Λάρισας ο υποβιβασμός κατά 6 μέτρα της στάθμης των σιδηροδρομικών γραμμών κυκλοφορίας μέσα στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών του επιβατικού σταθμού και της γραμμής προς Βόλο από τη σημερινή γέφυρα της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Βόλου (χλμ 346,5) έως τη γέφυρα του συλλεκτήρα ΙΙ (χλμ 351) .

Η πόλη, επομένως, έχει προτείνει και η Πολιτεία επίσημα έχει αποδεχθεί, ότι προϋπόθεση για την πολύπλευρη ανάπτυξη της Λάρισας με την ταυτόχρονη δημιουργία ευρύτατα κοινόχρηστων χώρων με πολλαπλές χρήσεις και δραστηριότητες (πράσινο, αθλητισμός, πολιτισμός κ.λ.π), αποτελεί η υπογείωση των σιδηροδρομικών γραμμών σε όλο το μήκος που αναφέρει η ανωτέρω απόφαση.

2. Το συνολικό κόστος ενός τέτοιου έργου είναι ασφαλώς μεγάλο. Θεωρούμε όμως ότι είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί, έστω και μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της Λάρισας προς κάθε κατεύθυνση είναι τεράστιες.

3. Η κατασκευή υπόγειων διαβάσεων στις κύριες διασταυρώσεις με τις σιδηροδρομικές γραμμές (Εχεκρατίδα, Βόλου, κ.λ.π.) ουσιαστικά αναιρεί κάθε προοπτική υπογείωσης των σιδηροδρομικών γραμμών στο μέλλον. Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει σοβαρότατη περιβαλλοντική επιβάρυνση στην ευρύτερη περιοχή της υπόγειας διάβασης και τεράστια τεχνικά και οικονομικά προβλήματα στις αντίστοιχες ιδιοκτησίες.


Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το συνολικό κόστος των υπογείων διαβάσεων προκύπτει το συμπέρασμα ότι μακροπρόθεσμα η υπογείωση των σιδηροδρομικών γραμμών δεν είναι τόσο δυσβάστακτη από οικονομικής άποψης, ενώ τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην πόλη και την προοπτική ανάπτυξης της είναι τεράστια από κάθε άποψη.

Άλλωστε η περίπτωση υπογείωσης των σιδηροδρομικών γραμμών σε περιοχές μικρότερης σημασίας από τη Λάρισα (π.χ. Πλαταμώνας) δείχνει ότι το ζήτημα αυτό είναι βασικό θέμα επιλογής και προτεραιοτήτων.

4. Πιστεύουμε ότι η πόλη συνολικά, ανεξάρτητα από μεμονωμένες επιδιώξεις συνοικιών ή πολιτών, δεν πρέπει να συναινέσει στη δημιουργία υπόγειων διαβάσεων στις κύριες διασταυρώσεις, γιατί κάτι τέτοιο θα εμπόδιζε οριστικά την μελλοντική επίλυση βασικών προβλημάτων που σχετίζονται με την Ανάπτυξη της Λάρισας και θα αναιρούσε την προοπτική για την δημιουργία μιας μεγάλης κοινόχρηστης ζώνης στην καρδιά της πόλης, ικανή να δώσει όχι μόνο λύσεις στα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά προβλήματα της πόλης, αλλά και νέα ταυτότητα και φυσιογνωμία.

Κατά την άποψη μας το πρόβλημα της επικοινωνίας των συνοικιών θα πρέπει να αντιμετωπισθεί προσωρινά, με ελεγχόμενες ισόπεδες διαβάσεις οχημάτων και ανισόπεδης διάβασης πεζών, μέχρις ότου καταστεί δυνατή η υπογείωση των σιδηροδρομικών γραμμών, δηλαδή η εφαρμογή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Λάρισας.


Για Διοικούσα Επιτροπή
Ο Πρόεδρος

Πέτρος Ηλιάδης"

1 σχόλιο:

purplelion είπε...

Είναι απελπιστικό να βλέπω την πόλη στην οποία γεννήθηκα και για την οποία πάντοτε είχα ύψιστες φιλοδοξίες (και τις οποίες ήλπιζα να μπορέσω να υπηρετήσω κάποτε)να έχει στερέψει από όραμα και τις αρχές τις να έχουν παραιτηθεί από οποιαδήποτε διεκδίκηση στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Μεγάλα έργα εξακολουθούν να γίνονται σε πόλεις της Ελλάδας που διεκδικούν με σθένος αυτά που θέλουν να πετύχουν. Η υπογείωση των γραμμών όπως και το τμήμα της Π.Ε.Ο. που διέρχεται από την πόλη είναι τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της απραξίας της δημοτικής αρχής. Το γεγονός ότι διαφημίζουμε ως μεγάλο έργο αυτό τον καιρό τη διασταύρωση ανάμεσα στην περιφερειακή Τρικάλων και το δρόμο που οδηγεί προς το καινούριο γήπεδο είναι τουλάχιστον κατάντια για μια πόλη που κάποτε φιλοδοξούσε να αποτελεσει τον τρίτο πόλο ανάπτυξης της χώρας.