Είναι πανθομολογούμενο αλλά και ιστορικά αποδεδειγμένο ότι ο κατασκευαστικός τομέας στη χώρα μας θεωρείται η ατμομηχανή της Εθνικής Οικονομίας: Διαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες συνεισφέρει το 20% περίπου του ΑΕΠ. Το πλέον σημαντικό όμως είναι ότι, αποτελεί σημαντικό παράγοντα της κοινωνικής συνοχής αφού, στον κύκλο των εργασιών και επαγγελμάτων των κατασκευών απασχολούνται πλήθος επαγγελμάτων και κοινωνικών ομάδων.
Σε μία δεδομένη παγκόσμια κρίση, που μοιραία επηρεάζει και τη χώρα μας, αποτελεί αδήριτη οικονομική και κοινωνική ανάγκη η στήριξη των συντελεστών της αγοράς, σε μία προσπάθεια προστασίας της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται και στηρίζουν την Ελληνική Περιφέρεια. Με άμεσο βέβαια όφελος την προστασία των εργαζομένων και την αποφυγή κοινωνικών εκρήξεων από ενδεχόμενη μείωση του εργασιακού αντικειμένου και αύξηση κατά συνέπεια της ανεργίας.
12 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Σήμερα είναι απολύτως επιβεβλημένο:
1. Να αποκατασταθεί η ηρεμία στην αγορά και να αποδοθεί στον πολίτη το αίσθημα εμπιστοσύνης και νέας προσδοκίας.
2. Να υποστηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών (ιδιωτικών και δημόσιων έργων).
3. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των απαιτούμενων εγκρίσεων, ιδίως σε περιπτώσεις που αφορούν επενδυτικές επιχειρηματικές δράσεις.
4. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εφαρμογής του νέου Επενδυτικού Νόμου καθώς, και η ενεργοποίηση των μέτρων του ΕΣΠΑ, αλλά και των άλλων οικονομικών προγραμμάτων.
5. Τα δημοπρατούμενα έργα στην Περιφέρεια, είτε από το ΠΕΠ Θεσσαλίας είτε από τα προγράμματα των ΟΤΑ να είναι σε ύψος προϋπολογισμού μικρών και μεσαίων έργων, ώστε οι μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις μέχρι και 2ης τάξης να μπορούν να δραστηριο-ποιηθούν αυτοδύναμα και όχι ως «είλωτες υπεργολάβοι» των μερικών εισηγμένων κατασκευαστικών εταιρειών.
6. Να εκσυγχρονισθεί η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος προς όφελος των συντελεστών της αγοράς.
7. Να επαναπροσδιοριστούν οι συντελεστές αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων ώστε να υποχωρήσουν σε πραγματικά επίπεδα, προσιτά για τον καταναλωτή αλλά και για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
8. Να μειωθεί το κόστος κατασκευής με αντίστοιχη μεγιστοποίηση του ανηγμένου διαχρονικά οφέλους μέσα από :
I. Έλεγχο ποιότητας των επιχειρήσεων
II. Θεσμοθέτηση του Μητρώου Κατασκευαστών ιδιωτικών Έργων (ΜΗΚΙΕ)
III. Θέσπιση κινήτρων για χρήση τεχνολογιών και υλικών φιλικά προς το περιβάλλον
IV. Μείωση της πολλαπλής φορολογικής επιδρομής στα ακίνητα
V. Μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων και συνολική χρήση του ΦΠΑ από τα έργα.
VI. Δέσμευση για σταθεροποίηση των τιμολογίων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας για την επόμενη διετία
VII. Αναπροσαρμογή των απαράδεκτα χαμηλών στις πλείστες των περιπτώσεων Τιμολογίων για τα Δημόσια έργα.
VIII. Επανεξέταση των κριτηρίων και των απαιτήσεων του συστήματος εγγυοδοσίας προς τις ΕΔΕ, τόσο από τις Τράπεζες, όσο και κύρια από την Τράπεζα Αττικής ( 42% έχει το ΤΣΜΕΔΕ) και από το ΤΣΜΕΔΕ ( νυν βέβαια ΕΤΑΑ).
9. Να σταματήσει η αυθαιρεσία των τραπεζών, ιδίως των ιδιωτικών, οι οποίες επιλεκτικά προχωρούν σε δανειοδότηση μέσω ΤΕΜΠΜΕ επιχειρήσεων ή για να καλύψουν ήδη δανειοδοτηθέντα κεφάλαια ή για να τοποθετηθεί η επιδότηση σε νέα τραπεζιτικά προϊόντα. Πάντως όχι για να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων της αγοράς.
10. Να εξετασθεί εναλλακτικά η θεσμοθέτηση άμεσης οικονομικής ενίσχυσης ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων από Φορέα Διαχείρισης Χρηματοδότησης Μ.Ε. και ελευθέρων επαγγελματιών, από υπάρχοντες ή νέο κρατικό».
11. Να σταματήσει η «αυθαίρετη» και «παράνομη» στάση των φορέων που δημοπρατούν έργα ( κυρίως οι ΟΤΑ) που ακυρώνουν ως «μη συμφέρουσες» προσφορές που υπερβαίνουν το «εύλογο όριο» του 12% που ο νόμος θέτει, ζητώντας απαράδεκτα υψηλές εκπτώσεις, θέτοντας αφενός την ποιότητα και ασφάλεια των έργων αφετέρου τις μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας σε διακινδύνευση.
12. Να σταματήσει η εργοληπτική επιχείρηση να «χρηματοδοτεί» το κράτος και τους ΟΤΑ, και να αποπληρώνεται ΑΜΕΣΩΣ τα εκτελεσθέντα έργα.
Πετύχαμε με συντονισμένες προσπάθειες και με σημαντική πρωτοβουλία του Υφυπουργού Οικονομικών και συναδέλφου μέλους του τμήματός μας, του Νίκου Λέγκα, την άρση του άδικου αποκλεισμού των κατασκευαστικών επιχειρήσεων ιδιωτικών και δημοσίων έργων (ατομικές επιχειρήσεις, κοινοπραξίες ή άλλης νομικής μορφής) με το πρόσχημα του αντικειμενικού προσδιορισμού φορολόγησης τους, από την υπαγωγή στην επιδότηση του ΤΕΜΠΜΕ.
Επισημαίνουμε ότι αυτό είναι το ένα βήμα, το επόμενο εξίσου σημαντικό είναι η επιδότηση της ρευστότητας των «βιώσιμων» επιχειρήσεων έστω και αν στην τριετία δεν παρουσιάζουν συνεχώς κερδοφορία. Έχουν όμως σαφώς οικονομικούς δείκτες(ανεκτέλεστο, απλήρωτες πιστοποιημένες εκτελεσμένες εργασίες κλπ) και κοινωνικούς δείκτες ( σημαντικό κύκλο εργαζομένων και προμηθευτών) που τις καθιστά απαραίτητα εργαλεία στην Αναπτυξιακή διαδικασία της Περιφέρειάς μας.
ΣΗΜΕΡΑ η Κυβέρνηση το αποδέχτηκε και το ανακοίνωσε και αυτό, και είναι πράγματι ΘΕΤΙΚΟ βήμα για την τόνωση της αγοράς.
Μας θεωρεί η συντεταγμένη Πολιτεία και ιδιαίτερα οι τοπικοί άρχοντες των ΟΤΑ ση-μαντικούς συνεργάτες. Ήρθε η ώρα της «κρίσης» για να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να τιμήσουν τους πολύτιμους για την Ανάπτυξη συνεργάτες, τους μηχανικούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου